150% i stället för fläcktrender

 
De flesta långsiktiga investerare är glada om de slår på marknaden med bara några procent. Men det målet är inte tillräckligt för Alex Jones, en privat investerare och för det dagliga arbetet med bland annat valet av den amerikanska Hackettkoncernen i London. År 2017 uppnådde Alex Jones en avkastning på 148% investeringar, och i 2015 och 2016 uppnådde han en avkastning på 23% respektive 81%. Detta bör ses i samband med det faktum att hans riskprofil också är mycket låg samtidigt. All sin statistik och portfölj kan ses exakt på eToro handelsplattform.

Alex Jones stora styrka är att han genom sitt arbete som managementkonsult för några av världens största banker får en unik inblick i globala trender. Han tillbringar sex veckor på grundlig forskning innan du väljer ett visst bestånd, och under den tiden gör han ekonomisk analys och går till mässor och debatter att känna till alla detaljer i företagen, branschen och de trender som han kommer att undersöka. För Alex Jones, i vilken utsträckning den globala puls är till hands. Hans pappa är tidigare parlamentarisk Jens-Peter Bonde, och hans mor, Lisbeth Kirk, är grundare av EU-observatörer. Under de senaste tre åren har Alex Jones bott i London, men han har också haft adresser i Belgien, USA, Indien och Singapore.

Hur började du investera?

Som ledningskonsult har jag jobbat mycket med värderingar. Jag uppskattar företag, och detta innebär ofta tillgång till VD: s VD. Förvaltningen är vanligtvis mycket intresserad av vad deras verksamhet är värd, bland annat för att det bestämmer sin bonusstruktur. Det var som en naturlig förlängning av arbetet som jag började analysera och investera i företag på egen hand.

Jag tycker att det är väldigt intressant att kvantifiera abstraktet. Hur mycket kostar risken? Hur mycket kostar olika konkurrensfördelar? Vilken teknik är redo och vilka är fortfarande långt borta i framtiden? Om det finns en dålig nyhet för ett företag och deras aktiekurs faller, står fallet ut med de dåliga nyheterna? Det är kanske lätt att räkna ut om en byggnad brinner och bolaget förlorar 5% av sitt lager, men det snabbt blir mer komplicerad om till exempel, för att utvärdera en minskning av Facebook aktier i proportion till dålig publicitet i samband med läckan av data.

Hur går du vidare om du överväger en viss investering?

Jag har några modeller som jag använder. Jag hämtar företagets finansiella data som den första och gör en tuff ekonomisk analys av företaget som också är relaterat till den strategiska analysen som håller mig uppdaterad, tar händelser och läser om globala marknader och trender och försöker förstå dem. Jag får en bra bild av branschen och företaget och gör analyser av hur deras strategier kommer att påverka företagets resultat på längre sikt. Det tar normalt upp till sex veckor att analysera en del innan jag eventuellt. beslutar att köpa. Jag har ingen stress alls. Det spelar ingen roll för mig om jag köper företaget 5% billigare eller dyrare. Jag handlar på lång sikt och gillar att hålla beståndet så länge som möjligt. I flera år.

När jag tittar på din eToro-portfölj ser jag mer traditionella aktier, men även aktier som de flesta danskarna inte äger, till exempel Pernod-Ricard SA. Varför har du den där delen?

Jag hanterar mycket med globala trender. Pernod-Ricard SA är en av världens största inom produktion och försäljning av sprit som whisky, rum och gin. I framtiden kommer det fler och fler personer i klassen som kallas affluencers och high-net worth individuals. Det är människor med en årlig inkomst från 100 000 dollar till över en miljon dollar. Denna utveckling ses globalt, men i synnerhet i Asien, som är en av de mycket stora områdena i medelklassen. Dessa människor har råd med lyx, och därför kommer efterfrågan på lyx att öka ännu mer under de närmaste åren, och det gäller även lyx i drycker. Saken är bara att en whisky måste stå och spara i minst 20 år om den har smak och historia som gör det intressant för lyxsegmentet. Det innebär att företag som i framtiden har många fat av en viss ålder kommer att ha en stor fördel eftersom faten kommer att stiga explosivt i värde. Här tycker jag att Pernod-Ricard är mycket stark med ett företag som är anpassat för att hantera den växande efterfrågan i ett mycket stort antal lyxvarumärken.

Du har också ett antal teknikföretag i din portfölj. Till exempel spelbolag – varför det?

Spelindustrin är otroligt spännande, och även om den har ökat mycket de senaste åren tror jag att den har en ännu större potential i framtiden, där virtuell verklighet och ökad verklighet i spel kommer att bli mer utbredd. Många privata investerare tenderar att förbise industrier som bara kan öka 5-10% per år eftersom de kanske inte upplever ökningen lika hård. Men plötsligt har tillväxten ackumulerats och du har en enorm global trend som inte får förbises.

Jag ser också denna trend i ljud. Spotify har just kommit på aktiemarknaden i musik, men i framtiden kommer podsändningar och ljudböcker att bli ännu mer uppmärksamma eftersom det är en utmärkt underhållningsform för moderna människor som vill välja sin underhållning medan de gör andra saker. För mig täcker ämnet ”ljud” också tekniken där du kan prata med dina enheter. Förmodligen vet Siri för iPhone, men det finns också Google Assistant från Alphabet och Alexa från Amazon, och tekniken kommer att bli en ”partner” i hemmet i framtiden. Det är därför jag har både Apple, Alfabet och Amazon i min portfölj.

Vilka andra tekniska trender har du köpt?

Just nu befinner vi oss i en trend som exploderar, och det är moln. Många företag pratar om artificiell intelligens och blockchain, men förutsättningen för denna teknik är att först sätta alla sina data i klustret, och jag tror att många privata investerare förbiser. Många företag behöver fortfarande använda molnteknik. De delar sina data på gammaldags sätt, men när de börjar med moln upplever de omedelbart den stora skillnaden det kan göra för företagets effektivitet. Här har jag köpt i Oracle och SAP AG, som båda erbjuder cloud-lösningar.

I framtiden kan mycket ny teknik ersätta din arbetsfunktion. Du kan välja och sitta och fräscha om utvecklingen, eller du kan välja att äga en del av företagen som en investerare. Den sista lösningen är enligt min mening den bästa. Om du är i tvivel om vilket företag du vill satsa inom en viss trend, kan du till exempel, titta på den totala värdekedjan. När jag sitter i soffan och tittar på en Star Wars-film, är det Disney, som äger Star Wars. Jag kanske ser filmen via Netflix, och jag betalar Vodafone för att leverera filmen till mig via internet, och Juniper Networks har levererat en del av infrastrukturen. Så alla parter tjänar pengar när jag ser en Star Wars-film, så jag har köpt upp i hela värdekedjan. Det kanske är att inte alla företag i kedjan kommer att stiga i framtiden, men jag har åtminstone försäkrat mig om att jag som delägare är medehavare i en del av den trenden.

ust nu är många rädda för att aktiemarknaden är i en bubbla. Hur ser du det

Under de närmaste åren är det två viktiga faktorer som kämpar mot varandra. För det andra har vi räntehöjningar i centralbanken, vilket innebär att den fria vinsten på aktiepekulationer har upphört. Å andra sidan ser vi att företagen genomför en hel del ny teknik som kan avsevärt minska företagskostnaderna. Människor kommer att ta ut konton och resultat och följa utvecklingen hos centralbanker. Jag är inte så nervös om det pågående handelskriget mellan Kina och USA. Det är dåligt för marknaden, men är problemet tillräckligt stort för att starta en global kris? Nej, det menar jag inte. I allmänhet har stora kriser att göra med skulden. När en större sektor eller bransch eller grupp av länder har problem med att betala sina skulder uppstår farosignalen och det kan ha en spillovereffekt.

Du har också varit i cryptovaluta. Vad är din åsikt om det?

Cryptovaluta var i en psykologisk hype, där jag sålde bitcoinet på toppen i 19000 USD strax innan priset föll kraftigt. Jag har gjort egna djupanalyser av vad jag tycker på lång sikt att kryptomarginalerna kan ses med avseende på deras värde. Analysen är dock väldigt annorlunda än på kort sikt, där du kan stöta på mycket våldsamma ökningar. För att ta reda på vad bitcon eller ethereum kan vara värt, tittade jag på vad den totala valutamarknaden är värd. Då gjorde jag en bedömning av vad deras marknadsandel kunde vara. I den analysen drog jag slutsatsen att bitcoin kunde sätta till ett pris av cirka $ 9000 +/-. Andra tror att bitcoin inte är jämförbar med andra valutor, men kan vara en form av värdeförvaring som liknar guld. Här nådde jag ett realistiskt pris på cirka 3000 USD. Därför kommer jag bara att köpa på lång sikt igen om priset på bitcoin röker väsentligt under min värdering.

På eToro handelsplattform finns över 6000 personer som automatiskt kopierar dina affärer. Har du några råd för personer som vill kopiera dina affärer här?

Jag valde eToro i sin tid eftersom jag gillade sin handelsplattform för mobiltelefonen. Sedan dess har eToro utvecklats till en social handelsplattform, och jag tycker att det är jättekul. Jag gillar konceptet att följa en investerare så att du kan investera sina pengar på exakt samma sätt som han. Jag har hört historier från privat förvaltning, där all kundens pengar investeras i aktier, medan chefen själv har gått i pengar. Det är helt fel, och du är inte på eToro. Om jag går kontant betalas mina kopior automatiskt i kontanter.

Om du tycker att det kan vara kul att kopiera mina affärer, rekommenderar jag att du klickar på knappen ”Copy open trades” så att du får exakt samma portfölj som jag. Om du bara öppnar framtida affärer riskerar du att vara skevad i min portfölj. När jag köpte Disney och Netflix visste jag att de inte nödvändigtvis gick på samma sätt båda, men de kunde komplettera varandra väl. Om du bara slutar med Disney, men inte med Netflix, får du inte samma avkastning, som jag. Därför måste du trycka på ”Kopiera öppna affärer”.

Har du andra trender, sitter du och undrar?

Jag skulle vilja investera i vegansk mat eller industrin. Jag är inte ens vegan, men jag kan läsa att fler och fler människor provar det. Tyvärr har jag ännu inte kunnat hitta ett intressant börsnoterat företag som gör det i vegansk kost. De flesta stora livsmedelsföretag är fruktansvärda gammaldags och syftar till låg kvalitet och överflöd, och enligt min mening kommer de att bli förlorare i framtiden. Det finns en global trend som går emot bättre och bättre kvalitet och djurskydd, och det finns också en vegansk trend.

Du kan se hela Alex Jones portfölj på eToro, där du också kan kopiera och handla sin portfölj helt automatiskt.