Om du är intresserad av att lära dig mer om handel med råvaror, skulle vi gärna hjälpa dig här på våra sidor. Att du är på väg till en mycket spännande del av finansmarknaden är ingen tvekan och det finns bra möjligheter att dra nytta av dina egna investeringar.

När vi överväger handel med råvaror här på våra sidor, tänker vi inte på att handla de faktiska råvarorna utan att ingå differentialavtal (CFD). Vi ger dig en lätt förståelig introduktion här.

Vad är målet med handel med varor?
Som vi nämnde i inledningen så att du inte köper en vara fysiskt, vilket innebär att du faktiskt äger den, men när vi talar om CFD eftersom det gäller därför att råvaran är det underliggande instrumentet. Så kort blir din uppgift att ta reda på om en vara kommer att stiga eller falla i värde, och du kan få en avkastning på båda så främst du har ingått ett avtal med din mäklare om detta. Så att tjäna pengar handlar om att förutsäga värdeutveckling och göra en investering baserad på detta, och du köper därför inte råvaran – bara den position det har. Varan, till exempel guld, kommer därför bara att vara ett referensvärde och du äger inte det guld du investerar i.

Hur tjänar du detta?
För att förutsäga marknadsrörelser har vi redan nämnt, och i själva verket behöver du ha viss kunskap om vad det handlar om. Lärandehandel med varor är därför avgörande. Nu är det inte så komplicerat som det låter, och många kommer att hävda att detta är mycket enklare än att utföra CFD-handel.

I praktiken måste du därför skapa ett konto hos en online-agent. Till exempel kan 24option eller eToro rekommenderas, och sedan börjar det bara komma igång. På 24option har du ett mycket bra demo-läge som du kan träna. I praktiken handlar det om att få erfarenhet och genom handel kommer du gradvis att utveckla en förståelse för hur marknaden fungerar. Du kommer också att utveckla olika strategier och du kommer snart att lära dig vad du tjänar och vad som inte fungerar bra. CFDs är utrustade produkter och kan leda till att du förlorar din kapital.

De lönsamma strategierna måste återskapas och upprepas så länge de fungerar, och det kan vara smart att testa olika branscher i liten skala. Om det fungerar kan det fungera så mycket som möjligt i större volymer. Därefter kan du öka din investering och göra det på samma sätt som tidigare, men börja gärna i början.

Så för att tjäna pengar måste du bara handla och få erfarenhet, och det här skulle vilja ge dig mer kunskap än att sitta ner på ämnesböckerna. Men vi kan inte upprepa det ofta: ladda inte de stora mängderna tills du vet vad du är ute efter. Tänk på att det finns anpassade produkter så att du kan få en mycket bra vinst även med små investeringar.

Lite mer om marginalhandel
Som vi nämnde ovan händer råvaruhandel så här med marginaler eller växel om du vill. Detta är ett riskabelt sätt att placera dina pengar, men lönsamheten är så stor att det är värt risken. Kort sagt innebär handel med marginaler att det fulla värdet av ett underliggande instrument (till exempel en vara) kan utnyttjas till endast en bråkdel av priset. Med en växellåda på 1:10 kan du dra nytta av ett kontrakt värt 10 000 dollar för 1000 kronor – det är som att investera 10 000 kronor. På det här sättet kommer du att njuta av det fulla värdet, men å andra sidan kommer detsamma att hända om du placerar pengarna fel.

Vad är trevligt är att du aldrig kommer att kunna förlora mer pengar än du har placerat i ditt shoppingkonto. Det är därför tillrådligt att ta ut pengar och sätta på ditt privata konto när du går till vinst och helt enkelt göra en åtgärdsregel för hur mycket du ska spendera på ditt investeringskonto. Då har du god kontroll hela tiden och behöver inte riskera att du förlorar mer pengar än du känner dig bekväm med.